Gaths Rejseside: Gran Canaria

Gran Canaria rejseguide

ARTIKEL


Sol og skønne strande. Store hoteller og masser af forlystelser. Sammen med stribevis af butikker, barer, restauranter og velassorterede supermarkeder, så er Gran Canarias sydkyst stedet, hvor du kan få en ubekymret ferie med alle tænkelige faciliteter inden for rækkevidde.

Den evigt populære Kanarieø indbyder til afslapning på stranden eller ved poolen, men kan du løsrive dig fra solstolen, så er der gode oplevelser i vente på Gran Canarias bjergrige indre, der synes langt væk fra kystens neonoplyste feriebyer.


© Carsten Gath
Rejser til Gran Canaria
Charterrejser til den populære og solrige kanarieø.Byerne - orientering og seværdigheder
Playa del Inglés
Driftige forretningsmænd opførte Playa del Inglés på Gran Canarias sydkyst, hvor vejret er bedre end i Las Palmas. Hurtigt overtog byen den voldsomme invasion af charterturister fra hovedstaden, og med samme katastrofale følger. Håbløs byplanlægning, kombineret med luskede barer, dårlige restauranter og beskidte hoteller, fik Playa del Inglés til at ramme bunden som turistby! Byen har de senere år fået en ansigtsløftning, om man kan lide det eller ej er en smagssag, men Playa del Inglés fremstår i dag mere indbydende end for 20 år siden.

Uanset hvad, så kan man her få en ukompliceret ferie i sydens sol og varme. Supermarkederne har samme varer som hjemme, der er restauranter og barer for enhver smag, og så mange forlystelsestilbud, at man kan blive underholdt i en hel måned uden at lave det samme to dage. Der er ikke noget decideret centrum i Playa del Inglés, byen er bygget op omkring et antal shoppingcentre, der stort set indeholder det samme: restauranter, engelske pubber, barer, spillehaller, parfumerier, elektronikforretninger og andre turistbutikker. Kort om de forskellige centre:

Kasbah: Mindre, men populært center, især om aftenen, da der er dans til levende musik på det lille torv i midten. Her er også mange spillehaller og flere restauranter. Yumbo: Playa del Inglés' største center i flere etager. Nederste del består af stribevis af barer, som er populære mødesteder for bøsser. Her finder man også en del asiatiske restauranter. På centrets øvrige etager findes adskillige butikker og restauranter. Plaza: Ligger umiddelbart ved siden af Kasbah og er meget populært om aftenen, da hele den nederste del er fyldt med barer/diskoteker. Det er her der er mest gang i Playa del Inglés.

Cita: Stort center og det der minder mest om dem vi har i Danmark. En del specialbutikker ligger her, nogle ejet af pakistanere, der kører en noget mere påtrængende salgsstil. Anexo I & II: Eller bedre kendt som strandpromenaden. Her er der virkelig mange mennesker om dagen på de mange barer og restauranter. Er også populært om aftenen og et fint alternativ til centrene oppe i byen. San Fernando: Ligger i den lokale bydel San Fernando, virker lidt trist og forladt, ikke noget man skal gå efter.
Playa del Inglés med San Agustin
i baggrunden

Strandpromenaden i Playa del Inglés,
her er der liv og glade dage næsten
døgnet rundt

Strandliv i Playa del InglésMan skal se sig godt for, hvis man vil spise god mad i Playa del Inglés, da de fleste restauranter kører turistkonceptet med steaks, burger og pizza. Men leder man, så er der gode madoplevelser i vente, se mine forslag til restauranter længere nede på siden. McDonalds ligger på strandpromenaden og Burger King i Plaza centeret. Nattelivet i byen er ganske intenst, her findes adskillige barer, pubber og diskoteker. Som nævnt er det ved aftentide omkring Kasbah og Plaza det sker, men her vrimler det med såkaldte PR-medarbejdere, unge mennesker, der kan være meget påtrængende for at få folk ind på barerne.

En af de bedre ting ved Playa del Inglés er byens sandstrand som faktisk er ganske god. Omkring P-pladsen og langs promenaden er der virkelig mange mennesker, men stranden er enorm, og der er masser af plads. Gå blot ud mod de smukke sanddyner, hvor der er lidt mere luft. Herude ligger også et stort naturistområde til de, der vil have sol på hele kroppen. Langs stranden er der udlejning af solstole, prisen er ca. 7.50 euro om dagen for to stole med parasol.

Går man modsat sanddynerne fra strandens centrum finder man et lille område, hvor man kan prøve jetski, bananbåd, vandcykel osv. Som den skarpsindige nok allerede har opdaget, så er Playa del Inglés stærkt turistet, men til gengæld er alt hvad man skal bruge inden for rækkevidde. Også banker, kontantautomater og internetcaféer findes i rigelige mængder. Turistinformationen ligger bla. ved Yumbo centeret og strandpromenaden.

Maspalomas
Byen ligger i forlængelse af Playa del Inglés mod øst. Området er lidt nyere, og består stort set kun af bungalows, hvilket giver lidt mere "luft". En stor del af Maspalomas består faktisk af et stort grønt område med golfbane, som naturligvis tiltrækker en del turister. Centrum er shoppingcenteret Faro II, hvor også de fleste hoteller ligger. Herfra er der langt til stranden, men de fleste større hoteller har gratis bus dertil.

Ved stranden finder man et lille shoppingområde med barer, pubber og restauranter. Herfra er der ikke langt til Maspalomas' gamle fyrtårn, som absolut er et besøg værd. Fortsætter man ad strandpromenaden mod vest, støder man ind i Meloneras, et nyere, men langt fra færdigt ferieområde. Det enorme og luksuriøse hotel Gran Costa Meloneras dominerer fuldstændig Maspalomas fra fyret og mod øst. Hele hotellets underetage omkring indgangen og langs promenaden, er fyldt med dyre forretninger, der sælger mærkevarer i form af tøj, sko, ure og smykker.

Ved Plaza de Colon i Maspalomas, hvor fyrtårnet ligger, finder man taxaholdepladsen, og et par hundrede meter oppe ad gaden busstationen. Går man mod øst fra det lille shoppingcenter ved stranden kan man følge promenaden langs det fredede naturområde. Selve stranden i Maspalomas er en forlængelse af den i Playa del Inglés. Også her er der udlejning af solstole. Længst ude er der to afsnit for naturister, det længst væk er populært blandt bøsser.

Maspalomas huser også det store San Fernando-marked, der afholdes lørdag og onsdag. Det foregår i og omkring den lille markedshal i den nordlige ende af byen. Her kan man købe frisk frugt & grønt, skinker og lokale oste, men for turisterne er det nok de utallige boder med kopitøj, bælter, tasker, ure og alle mulige former for souvenirs der er mest interessant. Her skal pruttes om prisen, men sammeligner man med markederne i f.eks. Thailand er priserne skyhøje.
Stranden i Playa del Inglés omkring centrum

Barer og restauranter ved stranden i
Playa del Inglés

Strandpromenaden fra Maspaomas til Meloneras. Man kan lige ane fyrtårnet i baggrundenPuerto Rico
Gran Canarias anden største ferieby, men tåler ingen sammenligning med Playa del Inglés. Byen lå oprindelig i en enkelt dal med den kunstigt anlagte strand, shoppingcenteret i bunden, og de smukt beliggende lejlighedskomplekser op ad bjergsiderne. I dag er byen udbygget til begge sider, dog mest mod vest hvor det nye Europacenter ligger. Centrum af Puerto Rico er dog stadig det gamle center med massevis af spillehaller, parfumerier og turistbutikker i stueetagen. På øverste etage finder man udelukkende barer, pubber og restauranter, og det er her nattelivet er koncentreret.

Udover de sædvanlige turistrestauranter finder man både kinesiske og italienske resturanter foruden den obligaoriske McDonalds, der ligger lige over for centeret. Også danske restauranter kan man finde i Puerto Rico. Byens sandstrand er som nævnt kunstigt anlagt, 300 meter lang og med bølgebrydere. Der er udlejning af solstole (Ca. 7.50 euro for to stole med parasol) men i højsæsonen skal man være i god tid for at få en plads. Langs stranden i Puerto Rico løber den lille promenade med barer og restauranter, heriblandt flere fiskerestauranter.

Mellem shoppingcenteret og stranden ligger et parklignende anlæg, der engang var offentlig swimmingpool, men i dag er der indrettet en fancy beach club. Også byens busstation ligger mellem stranden og shoppingcenteret. Lige øst for stranden finder man byens hyggelige marina, og fra molen kan man tage båden til Arguineguin og Puerto Mogán (se afgangstider længere nede). En lang promenade fører fra havnen i Puerto Rico til nabostranden Playa de Amadores, der har fint hvidt sand og turkist vand.

Der var engang hvor man kunne tage til Playa de Amadores hvis stranden i Puerto Rico blev for trang, de tider er forbi, her er sort af mennesker. Der er udlejning af solstole og parasoller, og Playa de Amadores er meget populær blandt børnefamiler, da det er småt med bølger. Langs hele stranden ligger adskillige barer og restauranter. Turen fra Puerto Rico til Playa de Amadores tager ca. 20 minutter.Kort over feriebyerne
Playa del Inglés og Maspalomas
Vis stort kort
Puerto Rico og Playa de Amadores
Vis stort kortOvernatning l hotels.com l bedfinder.com l hotelscombined
Gran Canaria er i den grad lagt an på charterturisme, og kun få turister kommer til øen uden at have bestilt en pakkerejse på forhånd. Så godt som alle danske rejsebureauer arrangerer rejser til øen, men vil man selv sørge for indkvartering, så har hotels.com et enormt udvalg af hoteller i alle prisklasser. Individuelle rejsende på lavbudget kan prøve i San Fernando-kvarteret i den nordlige del af Playa del Inglés, her ligger flere små pensioner. Mange overnatningssteder, især i Puerto Rico, er lejligheder, hvor man selv står for al mad og drikke,og mange mindre steder har ikke megen service. Til gengæld er man dejlig fri for faste spisetider, og i lejlighederne finder man køleskab og køkken som man hurtigt kan få brug for.Transport l Supersaver l Travelstart l flybillet.dk
Skal man rundt på Gran Canaria er det nemmest at leje en bil, de store udlejningsfirmaer som f.eks. Hertz og Avis er repræsenteret på øen. Prisen for en lejebil varierer alt efter biltype og lejeperiode. Som regel skal man være fyldt 21 år og have haft kørekort i mindst et år for at kunne leje bil. Husk at have forsikringerne i orden, hvis du lejer bil. Der er gode veje på Gran Canaria, og et nyt kort over øen er tilrådeligt. Kører man til Las Palmas er det en god idé at benytte en byens mange P-kældre. Gran Canaria har også gode busfobindelser, man køber sin billet hos chaufføren.

Nogle vigtige busruter: Linie 1: Las Palmas-Puerto Mogán. Linie 30: Faro (Maspalomas)-Playa del Inglés-Las Palmas. Linie 31: Puerto Rico-Las Palmas. Linie 32: Playa del Inglés-Puerto Rico-Puerto Mogán. Arrangerede udflugter kan købes hos lokale tourbureauer. Båd fra Puerto Rico til Arguineguin: Klokken 9.00, 9.45, 16.00 & 17.00. Retur klokken 9.45, 10.30, 16.45 & 17.45. Enkeltbillet 5 euro/returbillet 8 euro. Fra Puerto Rico til Puerto Mogán: Hver time fra 10.30-15.30. Retur til Puerto Rico hver time fra 11.15-16.15. Enkeltbillet 5 euro/returbillet 8 euro.


Mad & Drikke
Gran Canaria er en dyr ferieø når det gælder mad, en hovedret på en almindelig restaurant koster ca. 60-80 kr. Men det kan sagtens gøres både billigere og især dyrere. Som nævnt skal man se sig godt for på feriebyernes restauranter, man kan nemt falde ind et sted med pizza og steaks til høje priser. Prøv det kanariske køkken, kanin eller ged med papas con mojo (saltkartofler i mojo sauce) er et herligt måltid. Men her er virkelig noget for enhver, asiatiske restauranter kan bla. findes i Yumbo Centret. Her er en række kvalitetsrestauranter som jeg kan anbefale:


Restaurant Las Brasas: Dejlig restaurant med et venligt personale og et hyggeligt miljø. Spisekort med både kød og fisk. Populært sted, her er ofte mange mennesker. Ligger på hjørnet af Avda. Alféreces Provicionales og Avda. Tirajana i Playa del Inglés • Restaurant Tango: Lækker velsmagende tapas i Playa del Inglés. Et must at prøve. Vælg mellem et stort antal småretter og nyd den levende musik. Jeg kan anbefale den grillede chorizo....mums! Tango ligger på Avda. Gran Canaria næsten der hvor Avda. Tirajana krydser • Restaurant Acaymo: Fremragende restaurant der er en af øens bedste. Lækkert originalt køkken med spansk og kanarisk mad. Hyggeligt rustikt miljø. Ligger på hovedvejen mellem Puerto Mogán og Mogán. Bordbestilling anbefales • Restaurant Rias Bajas: En af øens bedste fiskerestauranter, de almindelige kødretter er ikke værd at snakke om. Fin og sjov indretning, lidt i gammel fransk stil. Restauranten er meget dyr, ok betjening. Ligger på Avda. Estados Unidos, et stenkast fra Yumbo Center i Playa del Inglés • Restaurant Riche: Aldeles glimrende restaurant med omfattende menukort. Gode flamberede retter og en lækker specialitet i fyldt søtunge. Ligger i Playa del Inglés på Avda. Gran Canaria ved Jardin sel Sol • Restaurant La Toja: Når det skal være meget fint og man gerne vil sleskes lidt om. Snobbet atmosfære. Hyggelig indretning og lækker veltilberedt mad. Her er dyrt!!! Bredt spisekort med både fisk og kød. Ligger på Avda. Tirajana i Playa del Inglés • Restaurant Gambrino: Et fint sted for børnefamilier, her kan man altid få plads. Maden er dejlig, men meget larm og hektisk atmosfære. Levende musik. Ligger i Playa del Inglés på Avda. Gran Canaria ved Plaza Center.Gran Canarias natteliv er fest og farver. I Playa del Inglés er det i Yumbo centrets nederste etage, eller i Plaza centret man skal søge hen, hvis man vil danse til langt ud på natten. I Yumbo centret er det dog mere barer man finder, de fleste af dem populære blandt bøsser. Plaza centret har en del diskoteker, ofte med underholdning i form af f.eks. showdansere og striptease. Det er også i Plaza centret de fleste touroperatører kommer med deres ungdomsgrupper, så der er ofte mange mennesker. I Puerto Rico er det på øverste etage i det gamle center det sker, her er proppet med barer, og som regel er der god stemning. I alle turistbyerne finder man spredte barer, heriblandt naturligvis de engelske/skotske/irske barer med livefodbold på skærmen. Det er dyrt at gå i byen på Gran Canaria, priserne på drikkevarer er som hjemme.

Del af stranden i Puerto Rico

Shoppingcenteret i Puerto Rico

Playa de Amadores
Aktiviteter og forlystelser
Palmitos Park ligger Ca. 12 km fra Playa del Ingles og er en kæmpe subtropisk have med mange eksotiske fugle og et stort sommerfuglehus. Desuden er der daglige shows med papegøjer og ørne. Åben dagligt fra 10.00-18.00. Entré voksne 125 kr og ca. det halve for børn. Bus nr. 45 og 70 kører lige til døren. Medbring drikkevarer hjemmefra da det er dyrt i parken. Palmitos Park blev desværre ramt af de voldsomme skovbrande i 2007, men er åbnet igen august 2008. Holiday World er Gran Canaria's Tivoli. Ligger ca. 4 km fra Playa del Ingles og byder på rutschebaner, karuseller osv. Åben fra 18.00-24.00, entré voksne ca.80 kr./børn ca. 50 kr. Sioux City er en wild west by der byder på cowboys, indianere og sjove indslag. En udemærket oplevelse for børn og barnlige sjæle. Ligger på vejen mellem lufthavnen og Playa del Ingles, ikke langt fra San Agustin. Tag bus nr. 29. Åben 6 dage om ugen fra 10.00-17.00.

Det enorme vandland Aqua Sur er beliggende ved Maspalomas. Området dækker et areal på 130000 kvadratmeter. Her er ca. 30 vandrutchebaner, bølgemaskiner, minigolf osv. Åben fra 10.00-17.00, entré voksne ca. 75 kr./børn 50 kr. Mundi Aborigin er et nyere udendørs museum på ikke mindre end 11000 kvadratmeter. Her beskæftiger man sig udelukkende med canarieøernes urbefolkning, Guancherne. Der er etableret et imponerende guanchemiljø med dukker, redskaber og vegetation fra den tid. Et arkæologisk museum er tilknyttet området og her kan man se fund fra udgravningerne i området. Mundi Aborigin ligger lige uden for Playa del Inglés. Kør mod Fataga. Entré på ca. 90 kr for voksne og ca. 25 kr. for børn.

Cocodrilo er en park med krokodilller, leoparder, tigre osv. Daglige shows. Ligger ca. 15 km fra Playa del Inglés i østlig retning. Åbent fra 10.00-17.00. Lukket lørdag. Parken Reptilandia har forskellige øgler, bla. komodovaranen. Åbent dagligt fra 11.00-17.30. Cactualdea er en kaktuspark ved San Nicolas. Åbent dagligt fra 10.00-18.00. Bus nr. 38 kører lige til døren. Dybhavsfiskeri kan prøves fra havnen i Puerto Rico. Der fiskes bla. efter haj, tun og rokke. Flere dykkeudbydere ligger i turistbyerne, f.eks. Nordic Divers i Bahia Feliz og Puerto Rico (ved havnen) hvor man kan tage et PADI-certifikat. Der er flere gode golfbaner på øen, se meget mere på denne glimrende side: grancanariagolfStrande
Strande finder man hele øen rundt, men det bliver ikke meget bedre end den glimrende af slagsen i Playa del Inglés/Maspalomas. Der er udlejning af solstole på de fleste større strande, to solstole med parasol koster ca. 7.50 euro. Husk at respektere når det røde flag er oppe på stranden, der kan være kraftige understrømme.

Nøgenbadning er muligt på et meget stort stykke fra Playa del Inglés til Maspalomas, både ved de indrettede afsnit med solstole men også i klitterne bagved. Området her er officiel nudiststrand. Mellem Playa del Inglés og Puerto Rico ligger små strandafsnit, primært med grus og sten, her er der også mulighed for nøgenbadning.Værd at vide
I Gran Canaria's turistbyer vrimler det med Timesharesælgere som kan være ret irriterende. De lokker som regel med skrabelodder for at få din underskrift på en købekontrakt, så pas på. De Kanariske øer er toldfrit område, og det kan stadig betale sig at købe parfume, alkohol og cigaretter her. Til gengæld er der ikke meget at hente på f.eks. elektronik. Skal man have mærkevarer og være sikker på at det også er det, er prisen stort set som i Danmark. Heller ikke på mærketøj, CD'ere og DVD'ere er der nævneværdige besparelser. Også supermarkedspriserne er skyhøje i feriebyerne, ofte 2-3 gange så dyrt som i Danmark.
Dunas de Maspalomas

Det smukke fredede naturområde
El Charco ved Maspalomas

Den hyggelige by San Bartolome Tirajana i Fataga-dalen
Udflugter
Dunas de Maspalomas
Et besøg i Maspalomas ørkenen er næsten et must når man er på Gran Canaria. Dette fantastiske landskab på 328 ha. er fredet naturområde. Det siges at sandet i ørkenen er fløjet over fra Sahara, men undersøgelser viser, at en del af sandet også er koralsand (Pas på, sandet er meget varmt!!). Langs vandkanten er der en sand folkevandring fra Playa del Inglés til Maspalomas, men langt den største del af ørkenen med de høje sandklitter er totalt øde.

Begiver man sig ud i dette barske landskab skal man huske masser af vand, og være klar over, at afstandene ofte er langt større end man umiddelbart tror. Op mod Maspalomas ligger El Charco, der mest af alt ligner et afrikansk flodleje. Området er fredet og et populært overvintringssted for fugle. Herfra afgår også kamlesafaris. Åbent hele ugen fra 9.00-16.30 og prisen er ca. 10 euro for 30 minutters safari i sanddynerne.

Fatagadalen
En hurtig, men meget smuk tur fra sydkystens turistbyer, er den til Barranco de Fataga. Dalen starter faktisk lige nord for Playa del Inglés, og langsomt går det opad af de snoede bjergveje. Først passeres den lille by Arteara, og umiddelbart herefter ligger inde til venstre Manolos Kamelsafari, hvis man skulle have lyst til en tur gennem dalen på kamelryg. Kører man videre når man til Fataga, en charmerende lille by, hvor man kan gå sig en tur i de smalle stræder. Barranco de Fataga slutter omkring byen San Bartolomé Tirajana som det også kan anbefales at besøge. Heroppefra har man en formidabel udsigt over dalen. Flere andre steder på ruten er der udsigtspunkter.
Havneområdet i Puerto Mogán

Hyggelig gade i Puerto Mogán

Roque Nublo og de smukke stenformationerPuerto Mogán
Gran Canarias venedig bliver Puerto Mogán ofte kaldt. Men det er nok lidt af en overdrivelse, for det er ikke meget vand, der er i kanalerne. Men Puerto Mogán er absolut værd at besøge, byen er vidunderlig smuk med sine kridhvide huse og farvestrålende træværk i alle farver. Puerto Mogán har en idyllisk havn, hvor man finder hyggelige fiskerestauranter.

Byen har forlængst etableret sig som turistby, men tempoet er helt i bund, og det ville være synd at sammenligne den med de øvrige byer på sydkysten. Puerto Mogáns strand er med sort lavasand og ikke det bedste Gran Canaria kan byde på. Besøg byen om fredagen, hvor der holdes marked. Der er båd til Puerto Rico hver time fra ca.11.15-16.15.

Gran Canarias bjerge
Midt på øen er der meget bjergrigt, og det er her man finder noget af det smukkeste af Gran Canaria. Fra sydkystens turistbyer kommer man nemt op til bjergene gennem Fataga-dalen. Én af de største attraktioner heroppe er Roque Nublo, en af verdens største monolitter, dvs. fritstående sten. Området er vidunderligt smukt, og via en lang sti kommer man tæt på den store sten. Kom så tidligt på dagen som muligt, da p-pladsen er meget lille.

Længere mod nord ligger det fine udsigtspunkt Cruz Tejeda. Herfra har man en god udsigt til det flotte landskab mod syd, og mod nord kan man ofte se de massive skyer under en. I godt vejr er der også udsigt til Teide på Tenerife. Både fra Roque Nublo og Cruz Tejeda er det nemt at komme til øens højeste punkt, Poza de las Nieves (1949 meter). Husk en lun trøje, det kan være ret koldt heroppe.

Kører man mod nord går det nedad igen, gennem et smukt fyrretræslandskab kommer man forbi de små byer Lanzarote og Valleseco til man når Teror, der efterhånden har vokset sig stor. Her bliver man nødt til at stå ud af bilen for at opleve byens skønhed, f.eks den smukke kirke i centrum, men der er mange andre flotte bygninger i byen. Teror er én af øens ældste byer, og går for at være det religiøse centrum på Gran Canaria. Søndag er markedsdag i Teror. Kører man fra Tejeda mod Artenara kommer man ligeledes gennem en smuk pinjeskov, men også et område, hvor mange sigøjnere har indrettet sig i huler som i guanchernes tid.
Udsigten fra Mirador del Balcon

Gade i Puerto de las Nieves

Farvestrålende hus i Puerto de las NievesOp ad vestkysten
Ruten op ad øens vestkyst står i stor kontrast til den travle og industrialiserede østkyst. Turen startes i den idylliske havneby Puerto de Mogán, hvorfra man kører op gennem Barranco de Mogán, der fremstår smuk og frodig. Efter byen Mogán går det stille og roligt opad, og flere steder har man en smuk udsigt over dalen. Første større by man når til er San Nicolás, der virker lid søvning og er hurtigt oversetk. Ved San Nicolás når man næsten ned til havet før turen går op i bjergene igen.

Den ene smukke udsigt afløser den anden, og man må endelig stoppe ved Mirador del Balcon, hvorfra man i godt vejr kan se til Tenerife og Teide. Det er et barskt landskab, de store bølger slår mod klipperne, og det er et imponerende syn. Det er fra Mirador del Balcon til Agaete, at denne tur er smukkest. Græstæpper slynger sig ned over de forvredne klipper mens farverige blomster som f.eks. nelliker og marguritter skyder frem alle steder. På lang afstand kan man se næste store by, Agaete, og den lille havneby Puerto de las Nieves. Afstanden ser ikke ud af noget, men der er længere end man tror.

Puerto de las Nieves er absolut den hyggeligste af de to byer og et must at besøge. Byen er charmerende og berømt på hele øen for de gode fiskerestauranter, der ligger på stribe langs havnekajen. Tempoet er helt i bund, og det føles som om man er langt fra sydkystens overrendte byer. Fra Agaete går den store hovedvej GC-2 forbi Galdar og Guia. Ved Guia kan man besøge de gamle guanchegrotter ved Cenobio de Valéron. Gratis entré.

GC-2 fører helt til Las Palmas, og det er fristende at tage motorvejen hjem til sydkysten. Men har man god tid eller er frisk på en overnatning, kan det varmt anbefales at køre omkring Moya og snuppe vej GC-75 mod syd. Dette er det smukkeste og frodigste Gran Canaria jeg endnu har set. Skønne palmelunde og blomstrende buske i en uendelighed, men desværre er er her tit overskyet. Vejen fører til Cruz Tejeda, og så er man pludselig i smuk nåleskov på Gran Canarias tag.
Smukt landskab i Gran Canarias bjerge

Udsigt fra Cruz Tejeda mod nord

Las Palmas ved stormagasinet El Corte InglésLas Palmas
Las Palmas er kanarieøernes største by og samtidig hovedstad for øerne Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote. Man kan roligt kalde Las Palmas med sine 425000 indbyggere for en storby, her er tæt trafik, højhuse og et hektisk gadeliv. Byen virker umiddelbart uoverskuelig, men kommer man i bil fører motorvejen fra syd lige ind i hjertet af Las Palmas, hvor man kan finde en parkeringskælder. Buslinierne 1, 29 og 30 kører fra sydkystens turistbyer til Las Palmas (ca. 40 kr.), og de kører til busstationen ved Santa Catalina-parken via San Telmo lige nord for den gamle bydel Vegueta.

Netop Vegueta er det mest spændende sted i Las Palmas. De smukke gamle huse ser lidt indeklemte ud, men her er en skøn atmosfære. Den største attraktion er Casa de Colon, Columbus' hus, som har åben alle ugens dage og der er gratis adgang. Her er en hyggelig udstilling, og selve huset er rigtig flot. Lige ved siden af ligger byens smukke katedral, Santa Ana, der har været 350 år undervejs. Flotte huse, kapeller og museer er andre interessante seværdigheder i bydelen.

Las Palmas er selvfølgelig andet end Vegueta. En tur på strandpromenaden ved Playa de las Canteras, hvor de første turister slog sig ned, er næsten et must. Herfra er der ikke langt til Santa Catalina-parken, der er Las Palmas' centrum. I de omkringliggende gader ligger små tapas-barer, hvor byens ældre samles. I Santa Catalina-parken finder man turistkontoret og byens ene store busstation. Bemærk at langtursbusserne til sydkysten kører fra den underjordiske station bag det gule pakhus. Nedgangen ligger under det hvide sejl.

Las Palmas har også en ganske stor havn, hvor masser af skibe tanker op inden turen går videre mod Amerika eller ned langs Afrikas kyst. Las Palmas har glimrende shoppingmuligheder, her findes både indkøbscentre og varehuse som vi kender dem hjemmefra, men prisniveauet er højt! Læs mere om Las Palmas her.
Casa de Colon, Columbus' hus i
Las Palmas

Playa de las Canteras i Las Palmas

Santa Catalina-parken i Las Palmas
Vejret på Gran Canaria
Vejret i vintermånederne er behageligt med temperaturer på 18°-22°, nætterne kan være kølige hvor temperaturen kan falde til 14°-17°. Husk også en paraply da regnbyer kan forekomme. Efterhånden er Gran Canaria også blevet et populært rejsemål om sommeren. Temperaturen i denne periode ligger på 26°-30°. Herunder kan du se vejret på Gran Canaria lige nu.

Vejrtabel for Gran Canaria
Vejret lige nu i Las Palmas
Click for Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands Forecast
Vejret lige nu på Sydtenerife
Click for Tenerife Sur, Canary Islands Forecast
UV-indeksFakta og nyttige links
Religion: Katolikker • Indbyggertal: ca. 500000 • Hovedstad: Las Palmas • Valuta: Euro, 10 Euro er ca. 75 kr. Se aktuel kurs her. • Lufthavn: Nyere lufthavn med udemærkede ventearealer. Gode indkøbsmuligheder • Indrejsekrav for danske statsborgere: Pas skal bruges som legitimation i lufthavnen Turistsprog: Engelsk, derefter tysk. Enkelte steder tales der endda dansk • Øvrigt: Husk at Kanarieøerne er toldfrit område og at der derfor kan gøres mange fordelagtige indkøb. Køb ikke det første og bedste sted, der kan spares mange penge ved at tjekke priser forskellige steder.

Nyttige links
Den spanske stats turistbureau i Danmark


© Carsten Gath l webmaster@gaths-rejseside.dk
thailandrundt.dk l solstrandsommer.dk