Gaths Rejseside: Vejret i Grækenland
Forsiden - masser af rejsestof l Vejret i Grækenland
© Carsten Gath


Her kan du se vejret lige nu forskellige steder i Grækenland. Du kan klikke på temperatur-ikonet for at se en vejrudsigt fra det pågældende sted. Klimaet i Grækenland er typisk Middelhavsklima med mildre vintre og varme, tørre somre. Men der er mindre regionale forskelle, og de bjergrige egne har deres specielle klima der endda kan give sne om vinteren. Lige bortset fra De Ioniske Øer, så er det græske øhav ramt af Meltemien, nordlige vinde der som regel starter midt i juli. Vinden kan undertiden være hård og generende, omvendt er den også med til at det ikke føles så trykkende.

Vi er nok mest interesseret i vejret i Grækenland om sommeren, så herunder kan du se vejret lige nu på udvalgte græske feriesteder. Under kortet er der en kort gennemgang af klimaet i Grækenland.THESSALONIKI

KORFU

SKIATHOS

LESBOS/MYTILINI

LAMIA

ATHEN

ZAKYNTHOS

SAMOS

TRIPOLIS

KOS

SANTORINI

RHODOS

CHANIA

HERAKLIONAthen og sydlige fastland: Grækenlands hovedstad er kendt for sine meget høje temperaturer i sommermånederne, 35°-40°C er ikke unormalt. På fastlandet, nord for Athen, finder man nogle af Europas varmeste områder, omkring byerne Lamia og Larissa. Faslandet har, bortset fra bjergene i nord, til gengæld de koldeste vintere, her er man nemlig ikke omgivet af det forholdsvis lune Middelhav. I den periode har man ofte dagtemperaturer på 8°-10°C og nætterne kan være særdeles kølige, helt ned til frysepunktet.

Ioniske Øer: De Ioniske øer ligger vest for fastlandet, lige syd for Albanien. De mest kendte øer i øgruppen er Korfu, Lefkas, Kefallonia og Zakynthos. Øerne har et meget anderledes klima end resten af Grækenland, somrene er generelt fugtigere med temperaturer på 30°-33°C, 35°C eller mere opleves dog ofte. Vintrene er milde og mere regnfulde end det øvrige Grækenland, øerne er af den grund kendt som et af de frodigste områder i landet.

Kykladerne: De berømte øer omtrent midt i det Ægæiske Hav tæller bla. Naxos, Mykonos, Santorini og Paros. Her er somrene solrige med dagtemperaturer på 27°-30°C, varmere perioder forekommer dog. Ofte er øerne ramt af stærk vind fra nord (Meltemien), der gør det knap så trykkende, ved aftentide kan vinden endda virke kølig. Vintrene er milde, 12°-15°C og en del regn, men i maj begynder det mere stabile vejr der varer sommeren over og som regel slutter i september/oktober med mere ustadigt vejr, skyer og regnbyger.

Dodekaneserne: Til denne øgruppe hører de populære ferieøer Rhodos og Kos. Somrene er varme og tøøre med temperaturer fra 29-33°C. På øerne, især på Rhodos, blæser ofte en kraftig vind fra vest i smommerperioden. Vinteren er mild på D Dodekanesiske Øer med temperaturer på 10-14°C.

Sporaderne: Til denne øgruppe, beliggende umiddelbart nord for Athen, hører bla. Skiathos, Skopelos og Skyros. Også på disse øer har man en lang tør sommer med temperaturer på 29°-33°C. På Sporaderne kan sommeren nogle år komme senere end adre steder i Grækenland, til gengæld har man solrigt vejr langt ind i september. Vinteren er mild, 10°-14°C, det kan i perioder være køligere.

Nord-Øst Ægæiske Øer: Den Nord-Øst Ægæiske Øer dækker over et forholdsvis stort område, fra Thassos i nord til Samos i syd. Fælles for alle øerne er beliggenheen tæt på Tyrkiet, hvis fastlandsklima i perioder påvirker klimaet med temperaturer på 35°-40°C. Men normale sommertemperaturer ligger på ca. 32°C og her er varmt vejr til slutningen af september/starten af oktober. Vinteren er mild, 10-14°C, nordligst i øgruppen kan man dog opleve lavere temperaturer, ofte ned til 5°C.
© Carsten Gath l webmaster@gaths-rejseside.dk
thailandrundt.dk l solstrandsommer.dk